Det första offret

Det sägs att krigets första offer är sanningen.

Är det första offret för införandet av semestertjänster vår yttrandefrihet?

Några har uttryckt att jag skulle ha hånlett i aulan under informationen i onsdags. Att jag skulle varit nonchalant eftersom jag tuggade tuggummi en stund.

Handen på hjärtat: Har jag någonsin hånlett mot någon? Ens mot någon utanför skolan? Skulle jag, fortfarande med handen på hjärtat, hånle mot någon här på skolan, oavsett om det är någon anställd eller någon studerande?

Jag är hemskt ledsen om någon uppfattat det så, men jag lovar och svär, med handen på hjärtat, att jag är full av förståelse och sympati för dem av er som tycker att införandet av semestertjänster är för jävligt. Det finns inte tillstymmelse till skadeglädje eller annat som skulle kunna leda till hånleende, tvärtom. Och jag tuggade tuggummi en stund eftersom jag blev torr i munnen av att prata så länge och pga en infektion jag har i kroppen.

I förändringstider blir vi alla känsligare och mer sårbara. Det innebär att vi blir mer mottagliga för framför allt negativa signaler. Tänk på hur du uttrycker dig gentemot andra. Det är en klyscha, men en sann klyscha: Vi är varandras arbetsmiljö.

Några jag har pratat med säger att man just nu ibland blir bemött på ett aggressivt, elakt och oförskämt sätt. Framför allt hör jag detta från personer som inte är negativa till semestertjänster. I aulan var det en som ville uttrycka en avvikande åsikt och sa ”Får jag säga en sak?”. Svaret från några stycken var ”Nej!”

Jag vet att ingen vill ha det så här, och det ligger kanske i människans natur att försvara sig. Men låt inte yttrandefriheten på vår skola bli det första offret för införandet av semestertjänster.

Torbjörn

Annonser

2 Responses to Det första offret

 1. Antonia Furla skriver:

  Vad är det för behov kravet om semestertjänster med önskemål om stämpelklocka signalerar?
  Behovet av kontroll? Utan tvekan. Avund? Kanske det.
  Framför allt tycker jag det speglar inställningen till arbete hos den som vill pracka på fria, kreativa och ansvarstagande individer denna arbetets fotboja.

  Vi lärare, vars uppgift är att förmedla kunskap och samtidigt förmå individer att ta ansvar för sin studiesituation och inse att gott samarbete gynnar den egna utvecklingen, förefaller inte längre kunna handskas med vår egen kreativa frihet.

  Denna lilla gnutta av tid som tillåter oss att retirera från arbetsplatsträffar, arbetslagsarbete, diverse projektarbeten/arbetsgrupper samt mängder av nödvändiga spontanmöten och administrativa möten för att i lugn och ro reflektera över och utvärdera det vi gjort samt planera nästa steg i våra kursdeltagares utveckling samt förbereda oss i syfte att de möten i vilka vi deltar på vår arbetsplats skall bli så produktiva som möjligt.
  När denna tid för egen reflektion, (i ett lugn som faktiskt inte finns på vår skola hur bubblande kreativt och roligt det än är att befinna sig där, väl förberedd!),
  tas ifrån oss, är det kvaliteten som får stryka på foten.

  Vill inte spekulera, det har redan gjorts, men föra fram aspekter av ekonomisk karaktär.

  Den arbetssituation som kommer att bli vår verklighet riskerar att skapa en högre arbetsbelastning, mindre valfrihet i sättet på vilket vi utför våra arbetsuppgifter och därmed mer stress. Hur detta kommer att påverka ohälsotalen är ännu okänt. För några år sedan fanns låg fokus på att skapa förutsättningar för att få ner sjukskrivningstalen. Hur ser det ut nu.

  Det man tror sig vinna med kontroll kan lätt gå förlorat i andra änden. En tusenlapp i kompensation är inget högt pris arbetsgivaren betalar för den ökade tillgängligheten.

  Jag väljer så här, i slutet av veckan, inte med facklig röst, utan bara med min egen lite uppgivet reflekterande, att konstatera att förslaget om semestertjänster utan utrymme för förtroendearbetstid och med önskemål om stämpelklocka och dylikt är mig så främmande att det vänder sig i magen på mig.

  Vi lärare har gång på gång förväntats förstå psyket hos någon på högre ort som önskar oss dessa förhållanden. Någon som i mitt tycke förefaller bitter över sitt eget ödes lott även om den kanske till slut fick en rimlig prislapp och nej jag riktar mig inte mot någon inom organisationen…
  Varför skulle vi vilja förstå något sådant?
  Varför skulle vi vilja förstå att man vill pracka på människor olika varianter av ”Storebror ser dig kontroll”. Är det konstigt om många här på Södervärn har känt sig ledsna och kränkta de senaste veckorna?

  Hela vårt samhälle bygger på ansvar. Ansvar föds i frihet, inte av kontroll. Respekt för medmänniskan och hennes/hans situation är också en viktig del i det hela.
  Ovanstående är för oss lärare här på Södervärn självklarheter och mot bakgrund av detta tror jag att förväntningarna hos oss, oavsett vad som hänt och kommer att hända, är att denna inställning inte går förlorad då den fått sig en rejäl törn i det att många upplevt den ifrågasatt.

  Nog för i dag. Nu ska jag ta mig an min egen försummade rättning och planering så att jag kan ha något vettigt att erbjuda såväl kollegor som deltagare i nästa vecka.
  Antonia

 2. torbjorntankertill skriver:

  Jag tycker att du överdriver ”slaveriet” det innebär att arbeta på semestertjänst. Vi är ganska många som både överlevt det och som kan berätta att vi trivdes bättre med det än en arbetstid som i praktiken aldrig tog slut. Hur många meter från arbetsplatsen hemma ska man vara för att vara ledig?
  Vilka incitament andra makthavare har kan jag inte svara på.
  Jag vill bara backa bandet och än en gång påpeka att med sfi 46 veckor/år är ferietjänster inget alternativ längre. Vårt beslut att tacka ja till uppdraget och kunna erbjuda 50 lärare fortsatt arbete, nu med semester, är bättre än alternativet att bara behålla semesterlärarna.
  T

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: