En god blandning

Det kanske är tröttsamt med idrottsparalleller, men här kommer en i alla fall!

Ledningen för herrlandslaget i fotboll har kritiserats för att man inte har en kontinuerlig föryngringsprocess. Kritikerna menar att man inte bara kan ha äldre spelare eller, för den delen, bara unga spelare.

Det skulle inte heller gå att ha elva Zlatan i laget, eller elva av samma typ över huvud taget. Man har olika roller och tillför laget olika saker.

Samma sak gäller naturligtvis skolan!

Våra nya rektorer har med sig erfarenheter som berikar oss. De har inte gjort likadant som vi, vilket är tur. De för med sig mer in i boet än vad vi tidigare hade. De kan se med nya ögon på vad vi gör och hur vi gör det. Det stärker oss som skola, naturligtvis. Vi pratar också om att de faktiskt bara under en kort period har den unika egenskapen att vara nya här. Vi måste alltså tanka ur dem alla synpunkter innan de blir hemmablinda, och det kan gå snabbt.

Många rektorer som är nya går rakt in och anpassar sig efter den rådande skolkulturen. Man flyter med i strömmen, och det är både på gott och ont. På Södervärn flyter strömmen åt rätt håll, men små justeringar och fiffiga idéer får vi aldrig för mycket av. Läs Kejsarens nya kläder av H C Andersen!

Detta förhållande gäller för alla som arbetar på skolan. Vi får ständigt in nya anställda, och vi som varit med ett tag måste se till att dra nytta av deras erfarenheter. Nyanställda sägs ibland vara oerfarna. Jag håller inte med om det. De har andra erfarenheter än vad vi äldre har, och som vi aldrig kan få på egen hand, men de erfarenheterna är inte mindre värda för det. Och att äldre skulle vara tröttare än unga och inte vara lika drivande är inget jag känner igen på vår skola.

Mångfald handlar inte alls bara om etnicitet eller genus. Det handlar om allt som skiljer oss åt, och framför allt det som förenar oss, nämligen vårt gemensamma uppdrag att ge den bästa vuxenutbildningen till Malmöborna. Skillnader i arbetsuppgifter, ålder, kön, erfarenheter, vad du vill. Vi har ett gemensamt ansvar att ta vara på den mångfalden.

Så nästa gång någon kommer med en idé eller tanke som inte stämmer helt överens med hur du själv tänker, fundera över om det bara finns en sanning, nämligen din egen. För att citera Tomas Transtömer: ”Två sanningar närmar sig varann. En kommer inifrån, en kommer utifrån/och där de möts har man en chans att få se sig själv.”

Bara en sån sak!

T

Annonser

13 Responses to En god blandning

 1. Antonia Furla skriver:

  Hejsan Torbjörn! Så här i väntans tider, tänker forskningscirkel, var det igen intressant att läsa din blogg.

  ”Mångfald handlar inte alls bara om etnicitet eller genus. Det handlar om allt som skiljer oss åt, och framför allt det som förenar oss,…”

  Mångfalden måste erövras. Om och om igen. Mina argument blir värdelösa om jag inte lyssnar på dina, min kollegas, min kursdeltagares.

  Var tillsammans med några kollegor på en retorikföreläsning på Malmö högskola igår eftermiddags. Vårt copia, vårt förråd av språk och innehåll, som avgörs av det vi exponeras för, leder ånyo tankarna till det interkulturella, det mellanmänskliga. Vi liksom våra deltagare måste ges ständig chans till utveckling, upptäcka förebilder, vårt skafferi måste hållas välfyllt, varierat och intressant.

  Mångfalden, det mångkulturella blir en tillgång i det interkulturella mötet.

  Det känns angeläget att ta tag i ovanstående…

  Antonia

  • torbjorntankertill skriver:

   Det finns så många möjligheter som vi låter gå oss förbi om vi bara gör likadant som alltid. En intressant fråga är också varför vi handlar med ryggmärgen.
   Viktig fråga, ja absolut.
   T

 2. Yerk Liveröd skriver:

  Ja men…nej.
  Ett rungande ‘ja’ till mångfald och ett gert-fylkingskt ‘äntligen’ till en vidgad diskussion om mångfaldens glömda aspekter – utan att vi blir rädda för generaliseringar. Fakta utan generaliseringar är inte mycket mer än skvaller.
  Däremot vill jag, som är en av de nya du skriver om, Torbjörn, nyansera bilden du ger i bloggen. Jag har hört det sägas flera gånger att jag och de andra nytillkomna bara har en kort tid att se med klara, icke hemmablinda ögon på verksamheten. När jag hör det låter det som om nya medarbetare utan pardon hjärntvättas nere i ett mörkt källarskrymsle för att kvickt bli något slags Stepford-zombies i skolmiljö, glömska av alla tidigare erfarenheter eller intryck från andra håll än Spårvägsgatan. Så är det självfallet inte. Tvärtom är det – för mig som är ny -slående hur många olika perspektiv och personligheter som får plats i den här tegelkolossen. Det är iöronenfallande hur många åsikter och självlysande viljor jag hör varje dag här. Det spelar alltså ingen roll hur länge trädet växt eller vart fröet kom ifrån, så länge det bär frukt.
  Eller säger jag bara det för att jag är ny här?
  Yerk

  • torbjorntankertill skriver:

   1) Visst bubblar det av kreativitet här på skolan, och jag kanske oroar mig i onödan över att bli hemmablind.
   2) Även inom begreppet mångfald måste det finnas en, eh…, mångfald.
   3) Ökar mångfalden om jag kommer (som Gert Fylking) till skolan iklädd en rosa träningsoverall? Kanske någon även då utropar ”Äntligen!”.
   T

 3. Antonia Furla skriver:

  Hej igen! Det är här vikten av interkulturalitet och det äkta,i bland tom. omformande mötet äger rum.
  Att verkligen exponeras för mångfalden, skapa samarbetsformer kollegialt såväl som på deltagarnivå för att våra vyer ska ges möjlighet att vidgas så mycket som möjligt. I bland räcker det med en medvetenhet om och respekt för den andres sätt att tänka i bland lyser det äkta mötet likt en strålkastare upp en ny väg eller möjlighet. Att integrera kunskap kräver de rätta förutsättningarna, en ”bördig” kontext.
  Nyfikenhet, ett öppet sinne, vilja till men kanske framför allt BEHOV AV utveckling är väl det som att jag dras till det okända (som tex. Torbjörn plötsligt iförd rosa träningsoverall!). Detta behov avstannar inte så länge man stimuleras och stimulerad blir man hos oss om man bara har tid att mötas. Däremot, som i de flesta andra sammanhang i vårt informations- och intryckskompakta tidevarv handlar det om att kunna sortera i/organisera och strukturera mångfalden och se vad som åtminstone ”för stunden” kan erbjuda en bra väg att färdas framåt.
  Antonia

  • torbjorntankertill skriver:

   Två sanningar närmar sig varann. En kommer inifrån, en kommer utifrån och där de möts har man chansen att få se sig själv.
   Tranströmer

   Uttryck det bättre, någon, om du kan.
   T

 4. Antonia Furla skriver:

  Hej igen! Det är här vikten av interkulturalitet och det äkta,i bland tom. omformande mötet äger rum.
  Att verkligen exponeras för mångfalden, skapa samarbetsformer kollegialt såväl som på deltagarnivå för att våra vyer ska ges möjlighet att vidgas så mycket som möjligt. I bland räcker det med en medvetenhet om och respekt för den andres sätt att tänka i bland lyser det äkta mötet likt en strålkastare upp en ny väg eller möjlighet. Att integrera kunskap kräver de rätta förutsättningarna, en ”bördig” kontext.Med detta avser jag mer än högt i tak.
  Nyfikenhet, ett öppet sinne, vilja till men kanske framför allt BEHOV AV utveckling är väl det som gör att jag/man dras till det okända (som tex. Torbjörn plötsligt iförd rosa träningsoverall!). Detta behov avstannar inte/existerar så länge man stimuleras och stimulerad blir man hos oss, om man bara har tid att mötas. Däremot, som i de flesta andra sammanhang i vårt informations- och intryckskompakta tidevarv handlar det om att kunna sortera bland/organisera och strukturera mångfalden och se vad som åtminstone ”för stunden” kan erbjuda en bra väg att färdas framåt.
  Antonia

 5. Antonia Furla skriver:

  Hej igen1 Vet inte om jag med ett ”fåtal” ord kan belysa kopplingen till det hittills skrivna men jag försöker.
  I söndagens SDS diskuteras ”lycka”. Lyckan är ånyo föremål för analys. Liksom vad gäller bildning (enligt min mening är bildning, lycka, mervärde, interkulturalitet begrepp som om de inte står för samma sak, i varje fall tangerar varandra)verkar man uppleva en brist?
  Nu är frågan om politikerna ska kunna ge oss lyckan tillbaka…? Intressant, eller snarare roande och lite tragiskt på samma gång. Det sätts likhetstecken mellan ett lands välstånd och befolkningens självupplevda lycka…
  Visst! precis som att jobba i verksamhet det går bra för tex.
  Per T Ohlsson citerar vid ett par tillfällen idéhistorikern Johan Norberg och framför allt ett citat känns angeläget: ”Lycka är inte något vi konsumerar, utan något vi producerar. Det är inte en destination, utan ett sätt att resa. Ingen annan kan någonsin göra den resan åt oss.”
  Helt rätt!!! Dock kan politikerna, skolan, och du själv som individ med ansvar, respekt och intresse för dig själv och din nästa skapa förutsättningarna för att resan blir så innehållsrik och fulländad som möjligt.
  Pierre Bordieu skriver om den intellektuelles ansvar och om att brett folkligt engagemang på internationell nivå kräver att den intellektuella kampen får större betydelse.
  För ner det till gräsrotsnivå och behovet av att motverka individualiseringens baksida nämligen ensamheten och otryggheten. Låt oss inse att vi inte är oss själva nog och att denna insikt i ett längre perspektiv kan göra oss starkare.
  Hade tappat bort min cykelnyckel häromdagen och var tvungen att ta taxi hem för att leta fram reservnyckeln. Vet inte varför men mitt i fredagsrusningens brutala trafiksituation där alla ska först fram med systembolagspåsen i högsta hugg och den som ler charmigast kan kosta på sig att bära sig värst åt, kom taxichauffören och jag att diskutera detta fenomen. Hans analys var enkel men träffsäker. De har haft det för lätt. De behöver ingen annan. Samhället finns där om det går åt h…e. Alltså kan man köra med armbågarna, inte bry sig, bara ta för sig. Frågan är hur länge det funkar???
  Med ovanstående hamnade jag kanske lite vid sidan av ursprungsdebatten, fast ändå inte. Allt har sidospår eller hur?
  Antonia

  • torbjorntankertill skriver:

   Lycka är mellanmjölk…
   När man upplever flow, som det heter på ren svenska, kommer man nog närmast lycka. Som tur är det olika för olika personer och kan inte säljas på burk.
   T

 6. Eva Palm Eriksson skriver:

  Tänkvärt Tranströmercitat!
  Får man ha lite annan infallsvinkel också, med risk att kallas kinakommunist:

  Låt 1000 blommor blomma!’

  Det kan finnas många idéer och tankar, ganska olika varandra, som kan vara värda att ta till sig.

  Ibland händer det att man har fattat en ståndpunkt och sen fattar man inte mer.

  Eva PE

  • torbjorntankertill skriver:

   Vi fattar nästan alla beslut utifrån känsla, inte förnuft. Det kan vi ju tycka vad vi vill om, men det fina i kråksången är att de besluten oftast är mer hållbara och på flera sätt bättre än de förnuftsmässiga besluten.
   På tal om att fatta, alltså…
   T

 7. Antonia Furla skriver:

  Känslan bygger på alla våra tidigare erfarenheter. Kopplingarna sker snabbare ju mer varierad vår mentala diet är. Magkänsla…

  • torbjorntankertill skriver:

   Och flera undersökningar visar att magkänsla, eller intuition, ger bättre beslut på längre sikt. Till och med på börsen!

   Torbjörn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: